Çözüm Noktası


Bu sayfalarda daha evvelden yaşanmış olan bazı problemlerden ve çözümlerinden bahsedilmektedir.

Problemler

Gönderdiğim mesaj çıkmıyor

Mesajınızı gönderdikten sonra tartışmaları incelemek için internet gezgininizin geri tuşunu kullanarak tartışma sayfalarına ulaşırsanız mesajınız forumda gözükmez. Bunun için sayfanın en altındaki menülerdeki linkleri kullanmanız gerekir. Bunu önlemek için gezgininizi her seferinde tekrar yüklemesi için ayarlamanız gerekir

Eğer probleminiz hala devam ederse internet gezgininiz büyük ihtimalle tartışma sayfaları tekrar yüklemek yerine hafızadan eski versiyonunu göstermektedir:

  • Netscape (versiyon 3 ve aşağısı): Önce Options, sonra Network Preferences, ve daha sonra Cache tabına basınız. "Verify Documents" seçeneğinin yanındaki "Every Time." seçenegini seçip OK düğmesine basınız.
  • Netscape Communicator: Önce Edit, sonra Preferences..., ve sonra "Advanced" yanındaki + simgesine basınız. Çıkan görünümdeki Cache seçeneğini seçiniz. "Document in cache is compared to document on network," seçeneğinin altında "Every Time." seçip OK düğmesine basınız.
  • Internet Explorer: Önce View, sonra Options..., ve sonra daAdvanced tabına basınız. Sonra "Temporary Internet files." altında U>Settings... düğmesine basınız. "Check for newer versions of stored pages," altından "Every visit to the page." seçeneğini seçip çıkan pencerelerde OK düğmelerine basınız.

Alternatif olarak internet gezgininizden çerçeveyi tekrar yüklemesini veya yenilemesini isteyebilirsiniz. Diikat edın bu doküman yenilemekten farklıdır (bir sonraki probleme bakınız).

"Reload" (Tekrar Yükle) düğmesine bastığımda en üst sayfaya dönüyor

Bunun sebebi internet gezgininizin yenile düğmesine basıldığında tüm dokümanı ("Address" alanında yazılı) tekrar yüklemesidir. Bu doküman en üst çerçeveleri kurmaktadır ve her iki çerçevedki en üst sayfaları yüklemektedir. Eğer sadece bir çerçeveyi yenilemek istiyorsanız bunu da yapabilirsiniz (Netscapede, önde View (Düzen) sonra "Çerçeveyi Yenile"; Internet Explorerda, çerçeve üzerinde şağ tuşla tıklayın ve "Yenile" seçeneğini seçiniz).

Düzenlemelerim çalışmıyor

Büyük ihtimalle aşağıdaki hatalardan biri bunun sebebi olabilir:
  • İncelemeye bakmamak
    • Mesaj İncelemesi size düzenleme kodunuzun nasıl görüneceğini gösterir. Örneğin mesajınızda \b{Kalın yazı} kalın yazı tipinde gözükmüyorsa bir hata vardır.

  • Kod başında \ yerine /kullanmak
    • /b{Kalın yazı kodu} yanlıştır
    • \b{Kalın yazı kodu} doğrudur

  • Kıvrık parantez yerine normal parantez kullanmak
    • \b(Kalın yazı kodu) yanlıştır
    • \b{Kalın yazı kodu} doğrudur

  • Kodda büyük küçük harf hatası
    • \B{Kalın yazı kodu} yanlıştır (\B{ } geçersizdir)
    • \b{Kalın yazı kodu} doğrudur

  • Gerektiğinde virgülü kurtarmamak
    • Gelişmiş bazı kodlarda ayırıcı olarak virgül kullanılır. Ancak bu durumlarda virgülü ayırıcı olarak değilde normal virgül olarak kullanmanız gerekiyorsa virgülün kurtarılması lazımdır.
    • Lütfen daha detaylı bilgi ve örnekler için Düzenleme bilgileri içindeki "Özel Karakterler" bölümüne bakınız.

    Eğer sadece bir düzenleme kodu çalışmıyorsa Düzenleme bilgileri içinde uygun bölümü inceleyiniz.

Pencereyi büyüttüğümde yazı alanları siliniyor

Bu bazı internet gezginlerindeki bir özelliktir (yada hata). Genel olarak yazı alanlarını doldururken pencere genişletmekten sakınınız.

Back (Geri) tuşuna batığımda yazı alanları siliniyor

Bu Microsoft internet gezgininin bir özelliğidir (yada hatası). Genel olarak yazı alanlarını doldururken internet gezgininin geri tuşunu kullanmaktan sakınınız.

Yazı alanları tam olarak ekrana sığmıyor

Maalesef yazı alanları ekrana sığacak sekilde genişletmek mümkün değildir. Eğer çerçeveli menüler kullanılıyorsa çerçevenin genişliğini ayarlamayı deneyebilirsiniz. Ya da masaüstünüzün genişliğini 800x600 yada daha büyük olarak ayarlayabilirsiniz. Dikkat: Çerçeveyi genişletirseniz yazı alanları içiçndeki bilgiler kaybolacaktır ve tekrar girmeniz gerekecektir.

Bazı linklerde "not found" (bulunmadı) mesajı çıkıyor

Yönlendiriciler altkonu olarak gözüken esasında site dışında bir sayfa olan linkler yaratabilirler. Aynı şekilde mesaj gönderen herhangi bir kişi de mesajına başka linkler koyabilir. Eğer bu linkler geçersiz ise bir hata mesajı almak normaldir. Eğer yönlendiriciye hangi linkin bozuk olduğunu yazabilirseniz düzeltilebilir.

Resimler düzgün çıkmıyor

Tartışma forumu mesajlara resim ve clipart eklenmesine olanak sağlamaktadır. Eğer internet gezgininizde otomatik resim yükleme seçeneği kapatılmış ise resimlerin yerine kutular çıkar. Resimleri yüklemek için otomatik resim yüklemeyi açmanız yada Netscapede "Load Images" (Resimleri Yükle) düğmesine basmanız gerekir. İnternet gezgininde ise resim yükleme "View" (Görünüm) menüsü altında "Options..." (Seçenekler) seçeneğinden ayarlanabilir.

Eğer resimler hala yüklenemiyorsa forum sorumlusuna başvurunuz.

Renkler ekranda garip çıkıyor

Eğer ekranınız sadece 16 renk gösterebiliyorsa renkler garip çıkabilir. Renk ayarını mümkünse 256 veya 16.8 milyon renk kapasitesine çıkarınız.

Ekrana garip karakterler çıkıyor

İnternet gezgininiz ve işletim sisteminize göre bazı özel karakterler ekranınızda uygun şekilde gözükmeyebilir. Bu özellikle Netscape Navigator 3.0 ve aşağısı ile Microsoft Internet Explorer 3.0 da belirgindir. Bazı yazı tipleri sadece Windows işletim sistemine özeldir ve diğer platformlarda uygun şekilde gözükmez.

Yazı alanları düzgün çıkmıyor

Netscape Communicator 4 daki bir hatadan dolayı bazı durumlarda yazı alanları düzgün olarak çıkmamaktadır. Eğer "Mesaj Ekle" çizgisinin altında bir yere tıklarsanız cursor elde edebilirsiniz. Ya da bir geri gidip menüden aynı sayfaya dönmeye çalışın.
Copyright © 1998, DiscusWare, LLC, all rights reserved