Homofobi (eşcinsellikten korkma)

İbnistan Forum: Hayat ve Mücadele: Eşcinsel hareketi, toplum: Homofobi (eşcinsellikten korkma)
 Alt konuMesaj  Son Mesaj
ULUSLARARASI HOMOFOBİ KARŞITI BULUŞMA -    


Sayfanın en üstüÖnceki mesajSonraki mesajSayfanın en altıBu mesaja link  

ibnistan (admin)

23 Mayıs 2006, Salı - 22:21 Mesajı değiştirmek için tıklayın!

Murathan Mungan, Homofobi Karşıtı buluşmada


'Eşcinselliğe karşı olanlar, onlara hayran olmaktan korkuyor'

22 Mayıs 2006


'Homofobiklik Haftası' nedeniyle düzenlenen söyleşiye katılan ünlü şair Murathan Mungan'a göre, eşcinsellerden nefret edenler, bilinçaltında homolara hayran kişiler.
homofobiklik haftası
Ünlü edebiyatçı Murathan Mungan, homofobiklik (eşcinsel düşmanı) haftası nedeniyle düzenlenen bir söyleşide tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Kaos Gay ve Lezbiyen Kültürü Araştırma ve Dayanışma Derneği tarafından Ankara'da düzenlenen söyleşiye konuk olan ünlü şair, 'Sistemleştirilmiş düşmanlık türü homofobi' başlıklı bir konuşma yaptı. Kendisi de eşcinsel olan Murathan Mungan, eşcinselliğe duyulan nefreti eleştirerek, "Aslında homofobikler içlerinde 'homo'luk hayranlığı taşıyor. Bu korku onları olumsuz tepki vermeye itiyor" dedi. İşte Murathan Mungan'ın konuşmasından ilginç başlıklar:

- Sosyal yalanları bırakın
Eşcinsellerin büyük çoğunluğu ya sanatçı, ya dekoratör ya da modacı. Bu bir özür dileme şekli gibi görünüyor. 'Gay'im ama sanatçıyım' dediği zaman aklandığını düşünüyor. Gayler sosyal yalanları bırakmalı. Neyse o olmalı. Şarkı söyleyemiyorsa 'şarkıcıyım' diye dolaşmamalı. Anlattıklarımın büyük kısmını ben de kendi hayatımda yaşadım. Çok zorluk ve çile ile yüzleşmek durumunda kaldım. Yol o kadar karanlık değil. Hangi yoldan gittiğinize bağlı. Sımsıkı ayakta durmalı ve hakkınızı savunmalısınız.

- Ayrımcılık dilde başlar
Eşcinsel demek, ayrımcılığa yol açmaktır. 'Diğerleri', 'ötekiler' diyerek yabancı statüsüne koyarlar. Aşağılama sözcükleri içerir. Döneklik, arkadan hançerlemek gibi. Türkiye'de farklı olmanın, sıradışı olmanın bedelleri var.

- Eşcinsel evlilik taraftarıyım
Toplumsal normlarda bir yarılma yaşanması gerekiyor. Bu yüzden eşcinsel evliliği destekliyorum. Normalde evlilik saçma bir şey ancak aykırılık adına bu konuyu destekliyorum.

- Özür dilemeyin
Eşcinsellerin 'Niye böyle oldun?' sorusuna cevap vermesine gerek yok. Özel ve kamusal hayat ayrıdır. Ancak varlığınızı kabul ettirmelisiniz. Ne özür dilemeli ne de açıklama getirmelisiniz.

- Hayranlık duyuyorlar
Homolara nefret duyanlar aynı zamanda içlerinde hayranlık da taşıyor diye düşünüyorum.

- Dünya kadınlaşmaya başladı
Kadınların enerjisi erkeleri biçimlendirmeye başladı. Dünyada kadın enerjisi hakim oluyor artık. Erkek bu yüzden panik oldu. Homofobikliğin nedenlerinden birisi de bu.

- Yaşlı erkeklerin homo olma ihtimali daha fazla
Erkekler yaşlandığı zaman cinsel anlamda gücü düştüğünde içindeki dişisel duygular ortaya çıkar. Ancak bu dişisel duygular aynı zamanda karşıtlığı yani homofobikliği de ortaya çıkarır. Dolayısıyla yaşlı erkeklerin homo ya da homofobik olma ihtimali daha fazladır.

Ceren AKDAĞ/ANKARA

Sabah

Not: "Homofobi" tibbi bir terimdir. Bazı insanlarda bulunan, eşcinselliğe ve eşinsel duygulara karşı derin korku ve bu korkudan kaynaklanan nefreti tarif eder. Homofobik insanlar genelde içinde kabullenmedikleri eşcinsel duyguları saklayan insanlardır. Şu veya bu sebepten, örneğin bilgi eksikliği yüzünden, eşcinselliği eleştiren insanı ille homofobik olarak tanımlamak bu bağlamda doğru olamaz.
ibnistan


Bu konu için mesaj gönderme aktif değildir. Daha fazla bilgi için yönlendiriciniz ile iletişim kurunuz.