Yenilencek Türk Ceza Kanunu

İbnistan Forum: Duyurular: 2005 ve öncesi: Lambdaİstanbul: Yenilencek Türk Ceza Kanunu
Sayfanın en üstüÖnceki mesajSonraki mesajSayfanın en altıBu mesaja link  

ibnistan (admin)

04 Eylül 2004, Cumartesi - 00:54 Mesajı değiştirmek için tıklayın!
4 Eylül saat 12:00 'de
Eşcinseller Eyleme!


Türk Ceza Kanunu, iki hafta sonra Meclis'te görüşülecek ve son şeklini alacak. Türlü çabalarımıza rağmen kanun tasarısında biz eşcinsellerin hayatını etkileyen ve aleyhimize kullanılan maddeler hala değişmedi.Ceza Kanunu bu haliyle yasalaşırsa:

Eşcinsel birini öldürenler ceza indirimi almaya,
Travesti ve transseksüeller teşhircilikten ceza almaya devam edecek.
Sırf eşcinsel olduğumuz için işten, okuldan, yurttan atılmaya,
Acil Servisin kapısından geri çevrilmeye devam edeceğiz.
Eşcinsellikle ilgili her türlü yayın, müstehcen sayılıp cezalandırılabilecek.

Biz eşcinseller kendi sorunlarımızı sahiplenmedikçe, haksızlıklara ses çıkarmadıkça, şikayetlerimizi sadece birbirimize değil, bize bu baskıyı uygulayanlara anlatmadıkça hiç bir şey değişmeyecek.

Bu yüzden 4 Eylül saat 12:00 'de Galatasaray postanesinin önünde buluşarak Ceza kanununa ilşikin taleplerimizi yeniden bir basın açıklamasıyla meclise göndereceğiz.

Sen Yoksan Bir Eksiğiz!

Lambdaistanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi

İbnistan tarafından not:
Bu önemli eylem maalesef çok geç duyuruldu.

Sayfanın en üstüÖnceki mesajSonraki mesajSayfanın en altıBu mesaja link  

ibnistan (admin)

08 Temmuz 2004, Perşembe - 02:30 Mesajı değiştirmek için tıklayın!
Yeni Ceza Kanununda Ayrımcalık
7.7.2004
Lambdaistanbul Basın Açıklaması



80 yıl sonra TCK yenileniyor. Amaç insan haklarına daha saygılı ve demokratik bir yasanın ortaya çıkması. Bu çerçevede, tasarı hazırlanırken önemli bir değişiklik yapılmıştı. Meclis Adalet Alt Komisyonu’nda ayrımcılığı düzenleyen maddedeki nedenler arasına aile durumu, etnik gruba mensup olmak, felsefi inanç, örf ve adet gibi ifadelerle birlikte, biz eşcinselleri ayrımcılığa karşı koruma altına alacak olan cinsel yönelim ibaresi de eklenmişti. Bu, günlük hayatta yaşadığımız ayrımcılığın tanımlanıp, faillere yaptırım uygulanması yolunda çok olumlu bulduğumuz bir adımdı. Ama bu konuda geri adım atıldığını öğrendik.

Peki bu ne anlama geliyor?

Acil servisin kapısından bizi eşcinsel olduğumuz için geri çeviren doktor,

İş vermeyen patron,

Ev kiralamayan ev sahibi,

Eşcinsel olduğumuz için bizi okuldan atan müdür

bu yaptıkları ayrımcılığa bugün olduğu gibi bundan sonra da teşvik edilecek.



Adalet Bakanı Cemil Çiçek Anayasa’daki tanımın yeterli olduğunu belirterek yapılan bu değişikliğin geri alınmasına neden oldu. TCK bu şekilde kabul edilirse adalet komisyonu üyeleri ve diğer milletvekilleri, maddedeki ayrımcılığı yeniden yoruma açık, belirsiz hale getirip

bu suçu işleyenleri kollayacak ve ne yazık ki bize yapılacak ayrımcılıklara suç ortağı olacaklardır.



Lambdaistanbul olarak Meclis Adalet Komisyonu üyelerini bu maddeyi yeniden görüşüp çıkarılan ayrıntılı tanımları ekleyerek toplumda ezilen kesimlerin haklarını içtenlikle korumaya davet ediyoruz.


Lambdaistanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi

Galatasaray Postanesi önü 7.7.2004 12:30

Sayfanın en üstüÖnceki mesajSonraki mesajSayfanın en altıBu mesaja link  

ibnistan (admin)

14 Ocak 2004, Çarşamba - 23:15 Mesajı değiştirmek için tıklayın!
BASINA ÇAĞRI,

Lambdaistanbul olarak, T.C.K. tasarısına ilişkin görüşlerimizi ve öncelikli taleplerimizi kamuoyuna duyurmak için, 14 Ocak 2004 tarihinde, saat 12:00’de yapacağımız basın açıklamasına tüm basın mensupları ve ilgilenenler davetlidir.

Yer: İstiklal Caddesi, Terkoz Çıkmazı, Karaaslan İş Hanı, 4. Kat, Beyoğlu

Tarih: 14 Ocak 2004, Çarşamba

Saat: 12:00

İrtibat Telefonu: (212) 245 70 68 (15:00 – 20:00 arası)

Sayfanın en üstüÖnceki mesajSonraki mesajSayfanın en altıBu mesaja link  

ibnistan (admin)

14 Ocak 2004, Çarşamba - 23:13 Mesajı değiştirmek için tıklayın!
Aşağıda Lambdaistanbul'un yeni TCK yasa tasarısı ile ilgili Adalet komisyonuna yolladığı öneri metni bulunmaktadır.

Bilgilerinize.



İstanbul, 11.01.2004



TBMM ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞI’NA,

Okulumuzda, işyerimizde, sokağımızda, evimizde, sağlık kurumlarında ve daha bir sürü yerde ayrımcılığa, şiddete maruz kalan, yok sayılan biz eşcinseller gördük ki T.C.K. Yasa Tasarısı hazırlanırken yine unutulmuş, yine yok sayılmışız.

T.C.K. Yasa Tasarısı’nda “Ayrımcılık” suçunu düzenleyen 170’inci maddeye “cinsel yönelim” ibaresinin eklenmesini istiyoruz: Kişiler arasında köken, cinsiyet, aile durumu, örf, âdet, siyasal düşünce, felsefî inanç, sendika, bir etnik gruba mensupluk, ırk, din ve mezhep nedeni ile ayırım yapmak suç olduğu gibi kişiye cinsel yöneliminden dolayı da ayrımcılık yapmak suç sayılmalıdır. Çünkü;

Uğradığımız ayrımcılıklardan dolayı hukukî yollara başvurmak istediğimizde

gereken yasal dayanak mevcut mevzuatta bulunmadığından hukukî yollar baştan biz eşcinsellere kapanmış oluyor. Sıkça karşılaştığımız ayrımcı uygulamalar karşısında menfaat ve değerlerimiz hukukun temel amaçlarından olmasına rağmen hukuk sistemi tarafından korunmamış oluyor, haklarımızı arayamıyor, uğradığımız zararları tazmin edemiyoruz. Bu nedenle de T.C.K.’da cinsel yönelim nedeniyle ayrımcılık yapmanın açıkça suç olarak tanımlanmasını istiyoruz.

T.C.K. Yasa Tasarısı’nın 155’inci Maddesindeki, eşcinsellerin aleyhine kullanılan “hayâsızca hareket” gibi ifadeler kaldırılmalıdır. Hayâ ve edep yasal geçerliliği olan kavramlar değildir ve yasa yoluyla düzenleme altına alınamazlar. Bu değerler zamana, topluma göre değişiklik gösterirler. Öznel yorumlara açıktırlar. Bireysel özgürlüklerin önünü tıkayabilmektedirler.

T.C.K. Yasa Tasarısı’ndaki “Haksız Tahrik”i tanımlayan 31’inci Madde eşcinsellerin yaşadığı mağduriyet gözden geçirilerek tekrar düzenlensin ve katiller ceza indiriminden faydalanmasın. Her sene bir çok insanı eşcinsel cinayetlerinde kaybediyoruz. Ağır derecede şiddete maruz kalan bu bireyler vahşice öldürülüyor, gasp ediliyor. Maktullerin evine kendi rızasıyla gelen katiller, kendilerine tacizde ve cinsel ilişki teklifinde bulunulduğunu iddia ederek ceza indiriminden yararlanıyor. Cinsel ilişki teklifi taciz olarak değerlendirilip ceza indirimine gerekçe oluşturamaz, bir insanı öldürmek için asla neden sayılamaz. Bir “Hayır.” yeterlidir.

Eşcinsel cinayetleri T.C.K. Yasa Tasarısı’nı düzenleyen 136’ncı Maddesine “cinsel yöneliminden dolayı birine karşı” ibaresi eklenerek “Nitelikli İnsan Öldürme” hâli sayılmalıdır. Nefret suçları olarak tanımlanan, işlenen fiil yanında sâikini de cezalandıran suç tanımının eşcinsel cinayetlerini önlemede bir aşama olabileceğini düşünüyoruz ve nasıl ki geri bir toplumsal kurum olan kan davasını önlemek adına yasa koyucu “kan gütme sâiki” ile işlenen insan öldürme fiilini “nitelikli insan öldürme” olarak tanımlayıp daha fazla ceza öngörüyor ve bu örf, âdeti değiştirmeyi hedefliyorsa aynı kaygı ve mantığın eşcinsellik karşısında da gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belirli bir köken, cinsiyet, cinsel yönelim, aile durumu, örf, âdet, siyasal düşünce, felsefî inanç, sendika, bir etnik grup, ırk, din ve mezhep mensubuna karşı işlenmiş vahşice suçlar nefret suçu olarak tanımlanmalıdır.

Lambdaistanbul Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi


Bu konu için mesaj gönderme aktif değildir. Daha fazla bilgi için yönlendiriciniz ile iletişim kurunuz.