"Brokeback Mountain" Oscar'da nal topladı

İbnistan Forum: Kitap, Film, Müzik, Sanat ... : "Brokeback Mountain" Oscar'da nal topladı
Sayfanın en üstüÖnceki mesajSonraki mesajSayfanın en altıBu mesaja link  

ibnistan (admin)

08 Mart 2006, Çarşamba - 23:51 Mesajı değiştirmek için tıklayın!

"ABD kovboyların eşcinselliğini kabullenemedi"



En muhafazakar Oscar ödülleri


ABD kovboyların eşcinselliğini kabullenemedi. Başkan'ın lakabının dahi "Kovboy Bush" olduğu ülkede filme muhalif sesler yükselince, kazanmasına kesin gözüyle bakılan "Brokeback Mountain" Oscar'da nal topladı



Vatan gazetesi, 07.03.2006




78'inci Oscar Ödülleri geçtiğimiz gün sabaha karşı muhteşem bir törenle sahiplerini buldu. Aday olduğu 8 daldaki ödüllerin tümünü kazanmasına kesin gözüyle bakılan Brokeback Mountain beklediği başarıyı yakalayamadı. Eşcinsel iki kovboyun aşkını anlatan film En iyi Yönetmen hariç aday olduğu en önemli dallardaki tüm ödülleri diğer adaylara kaptırdı. En İyi Müzik dalında da ödül kazanarak geceden iki heykelcikle ayrıldı.

"Ödülü neden kazanamadık"
Büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını itiraf etmekten çekinmeyen yönetmen Ang Lee "Neden kazanmadığımızı gerçekten anlamadım" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Amerikalı eleştirmenler ise kazanmasına kesin gözüyle baktıkları filmin kaybetmesini şu şekilde yorumladı: "Bu ülkenin Başkam Bush bile kovboyların memleketi Teksas'ta doğdu. Belki de gerçek şudur; Amerika kültürünün önemli bir parçası olan kovboyların eşcinsel olmasını istemedi. Halk kovboyların basit insanlar olduğuna inanıyor. Güçlü, erkeksi ve sıradan..."

Tartışmalı filmler ödül kazanamadı
Amerikan Akademisi, tartışmalı diğer filmlere de ödül vermeye çekindi. Filistinli iki canlı bombanın intihar eylemini anlatan "Paradise Now", aday olduğu En İyi Yabancı Film Oscar'ını "Tsotsi"ye kaptırdı. 11 Eylül saldırılarında ölenlerin yakınları, terörizmi övdüğünü ettiğini ileri sürerek filmin Oscar adayları arasından çıkarılması için 32 bin imza toplamıştı.

Gecenin sürprizi çarpışma oldu
Münih filmi çok konuşulmasına rağmen ödül kazanamayan bir diğer tartışmalı yapımdı. 1972'de Münih Olimpiyatları sırasında bir grup Filistinli'nin, İsrailli sporcuların odasını basarak bir kısmını öldürmesinin ardından, İsrail'in intikam girişimlerini öne çıkaran film tartışma yaratmıştı. Darvin teorisini yalanlayan "March of The Penguens"in En İyi Uzun Metrajlı Belgesel dalında ödül alması Oscarlar'a muhafakazar damgası vurulmasına neden olan bir diğer gelişmeydi. Gecenin beklenmedik bir şekilde çıkış yapan eseri ise yönetmenliğini Kanadalı Paul Haggis'in yaptığı "Crash" filmi oldu. 11 karakterin çeşitli nedenlerle kesişen hayatlarını, ayrımcılık, ırkçılık, sosyal sınıf, önyargılar açısından etkileyici ve arı bir dille eleştiren film 3 dalda Oscar kazandı.


Bu konu için mesaj gönderme aktif değildir. Daha fazla bilgi için yönlendiriciniz ile iletişim kurunuz.